Mar 4, 2015Found in

141

Nyt kun omista penkkareista on kulunut pikkuruinen tovi (lue: vuosi) ois ehkä viimeinkin aika postata nämä filmikuvat jotka oli aikomus postata jo.. öö.. viime keväänä? photo img049_zpskpcc1xuo.jpg photo img051_zpszmtcnvnx.jpg photo img052_zpsfeugexwp.jpg photo img058_zpsqidmqvwo.jpg photo img057_zpsovqtogo3.jpg photo img053_zpsae3nsi2z.jpg photo img059_zps7uglf0jw.jpg photo img050_zps1prrxz6l.jpg
Olin vähän harmissani etten käyny kehittämässä näitä silloin Torniossa asuessani vakkarikuvaamossani, sillä näistä kuvista tuli ihan kummallisen rakeisia ja muutenkin aivan omituisen näköisiä. Lieneekö sitten että kehittäjä on käsitellyt kuvia vähän rankalla kädellä, who knows.

Itseasiassa filmikuvista puhuttaessa on pakko jakaa eräs tosi kurja juttu mikä sattui viime viikolla. Sain Davidilta synttärilahjaksi ihanan Dianan ja kuvasin syksyn aikana sillä täyteen kaksi filmiä (eli noin 30 kuvaa). Viime viikolla vein ne sitten kehitykseen ja ootin niin riemuissani että kuvat saapuis kehityksestä, olin nimittäin kuvaillut niin Mewin keikalla, Jyväskylässä, Torniossa, Helsingissä kuin täällä Tampereellakin. Oli ensimmäisen Tampere-sushin ikuistamista ja mitä vielä. Hain kuvat ihan tyytyväisesti Rajalasta ja maksoin niistä about 30 euroa, kunnes sitten avasin kuoret ja huomasin että kahdesta filmistä yhteensä VIISI kuvaa oli onnistunut!! Otti niin saakelisti pattiin kun selailin negoja ja ne oli kaikki aivan tyhjiä. Ja kaikki onnistuneet oli kuvat oli kaikenlisäksi sellaisia "höhö nytpä otan tuosta kuvan" -kuvia. Turns out, että mulla on ollu ilmeisesti joku ihan vääränlainen asetus kamerassa suurimman osan ajasta, enkä ollut huomannut mitään.

No, eipä auta itku markkinoilla, eikä tämä oo kyllä todellakaan eka kerta kun filmi menee perseelleen; kuvasin nimittäin toissa vuonna Qstockissa koko festarit Davidin Holgalla ja kun sain kuvat kehityksestä niin kaikki kuvat oli aivan punaisia eikä niistä saanut mitään selvää. Se kamera oli kyllä muutenkin huonossa kunnossa ja filmiluukkukin oli teipattu kiinni, joten joku valovuoto siinä varmaan oli käynyt, mutta ai että kun otti (ja ottaa) päähän. Harmittaa vaan että kaikki Davidin sillä kuvaamat filmit oli kyllä onnistunut, mutta kun minä kuvasin esim. viimeisen näkemäni PMMP:n keikan just samalla rotiskolla, niin filmi ei sitten onnistunutkaan. No, sitä se filmille kuvaaminen kai vaan on. Nyt on Dianasta asetukset säädetty ja toivotaan että tämän filmin ekaa viittä kuvaa lukuunottamatta (jotka oon edelleen kuvannu väärällä asetuksella) onnistuis!

4 comments:

 1. Hei! Miulla on kans Diana F+ ja kuvasin sillä monta filmiä ennen kuin toimitin ne kaikki kerralla kehitettäväksi. Kaikista kuvaamistani kuvista vain 5-6 oli onnistuneita, vaikka kuvasin olevinaan jokaisen oikeilla asetuksilla! Mitkä mahtoivat olla nämä siun "väärät asetukset"? Oon kuvannu lisää kyseisellä kameralla, mutta filmejä en oo vielä kehityttänyt, niin jännittää vähän lopputulos. Filmikuvat on kuitenkin niin ihania ja digikuviin verrattuna ainutlaatuisia! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa! :-) Niin kamalalta kun nyt kuulostankin niin pakko sanoa, että tosi helpottavaa kuulla että sullakin on ollut sama ongelma xD Olin siis ihan varma että mulla on koko kamera paskana, mutta kävi ilmi, että olin kuvannut suurimman osan kuvistani P-asetuksella, jonka oon tietysti olettanut tarkoittavan automaattiasetusta kuten digikamerassa. Todellisuudessa se on on nk. "neulanreikä"-asetus. Eli siellä linssin alapuolella kun on ne vaihtoehdot että pilvinen, puolipilvinen, aurinkoinen yms, niin älä valitse sitä P-asetusta vaan tietysti se mikä vastaa eniten stiä valotilannetta missä kuvaat. Toisena, kannattaa pitää suljinnappia pohjassa sitä pitempään mitä pimeämmässä kuvaat. Nyt kun vaivauduttiin perehtymään ohjeisiin niin kävi ilmi että jopa ihan päivänvalossa sitä täytyisi pitää pohjassa 4-6 sekuntia, jotta valoa pääsisi sisään tarpeeksi. Sitten neuvottiin myös, että pimeässä pitäis painaa laukaisinta jopa puoli minuuttia, mutta kyllä mulla oli onnistunut kuvia jotka oli kuvattu liki pilkkopimeässä vain jouluvalot päällä, vaikka olinkin näpäyttänyt suljinta vaan ihan nopeasti. Mutta toivon että nämä loput kuvat onnistuis. Niin ja siitä neulanreikä-asetuksesta, siihen tarvis ilmeisesti jotain lisävarusteita ja sen ideana on jotenkin saada aikaiseksi sellaisia unenomaisia kuvia :-) Mutta toivottavasti tästä sekalaisesta selityksestä oli jotakin apua! Täytynee ottaa ohjekirja käteen ja syynätä ihan perusteellisesti se läpi..

   Delete
 2. Kiitos vastauksesta! Kieltämättä itellekin tuli pieni helpotuksen tunne, kun kuuli jonkun muunkin epäonnistuneen filmille kuvatessa... :-D Oon valinnut kuvausvaihtoehdoista aina säätä / valon määrää vastaavan vaihtoehdon, joten ongelmana lienee siis tuo suljinaika. Aika pikaisesti irroitan otteen, koska pelkään kuvien tärähtävän, heh. Pitäis kokeilla vaikka jalustan kanssa kuvaamista! Neulanreikäominaisuutta oon myös testannut, mutta yksikään niistä testikuvista ei kyllä ollut onnistunut. Miun kameran mukana tuli sellainen pieni "pidike", jolla saa sulkimen jätettyä auki - näin ollen (suht pitkää valotusaikaa vaativaa) neulanreikäkuvaa varten ei tarvitse itse pidellä sormella laukaisinnappia. Vois itsekin koittaa ottaa selvää Dianasta ihan kunnolla sen ohjekirjan avulla. Toivottavasti meijän molempien tulevat kuvat onnistuvat! ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selväsitkään et oo siis mennyt ihan niin metsään kuin mie :D Ite en oo ees perehtynyt siihen neulanreikäkuvaukseen ja nyt mulla onkin tavoitteena kuvata edes yksi (melkein) onnistunut filmi ilman mitään hifistelyjä :-D Mulla ei oo mitään muistikuvaa että oisko tullut joku pidike mukana, mutta pitääpä kaivaa ne kaikki kameran lisukkeet taas esiin. Ja todellakin toivotaan että kuvat onnistuis, ei oo kyllä kiva maksaa itteään kipeäksi muutamasta kuvasta! :|

   Delete

Powered by Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

Jutta R.